Események és hírek

Tanszékünk vendége a Fulbright professzori ösztöndíjas prof. dr. Daniel Wojcik, a University of Oregon Vallástudományi Tanszékének egyetemi tanára. Wojcik professzor a népi vallásosság (vernacular religion), a vallás és popkultúra találkozásának nemzetközi hírű kutatója, számos témába vágó kötet és tanulmány szerzője. Daniel Wojcik 2023. március 9-én csütörtökön délután 16.00 órától tart előadást a Petőfi I-es teremben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A professzor publikációit és életrajzát itt olvashatják.

Tanszékünk néhány munkatársa és diákja 2022. október 22-én meglátogatta az új Néprajzi Múzeumot Budapesten. A látogatás során elsősorban a világ különböző tájairól származó, valláskommunikációban használatos tárgyakat tekintettük meg. A kirándulással ugyanakkor elinditottunk több állomásból álló sorozatot, amellyel végiglátogatjuk Magyarország főbb vallástörténeti látványosságait és gyűjteményeit.

Szeptember 29-én a Global Religion kurzus vendégelőadója prof. dr. David Morgan, a Duke Egyetem professzora volt. Online nyelvű előadásában a tárgyiasult vallás, a “material religion” és a térszakralizáció változatos fogalmát járta körül kortárs és múltbeli példákon keresztül. Az előadás hamarosan online is elérhető lesz.

2022. szeptember 29-30. között tanszékünk Convivence Kutatócsoportja nemzetközi konferenciát szervez “Religion and Securitization” cimmel. A konferencia programja elérhető a projekt honlapján.

Fotó: Zsiros Aliz

Fotó: Zsiros Aliz

2022. szeptember 19-23. között tanszékünk Erasmus vendégoktatója drd. Rafael A. Barroso Romero, a Madridi Complutense Egyetem és az Erfurti Max Weber Kolleg doktorandusza volt. Kurzusában a római vallás élő aspektusait és az ún. “deviáns” vagy “szokatlan” temetkezési szokások újraértelmetését mutatta be.

2022 július 1-től leköszönt a Vallástudományi Tanszék alapitója és eddigi tanszékvezetője, Máté-Tóth András egyetemi tanár, átadva a tanszék vezetését Szilárdi Réka egyetemi docensnek. Máté-Tóth András, az irországi Corkban zajló EASR nemzetközi konferencia egyik főelőadójaként, a következő gondolatokkal búcsúzott tanszékvezetőként:

“Ma van az utolsó napja, hogy vezetője vagyok az általam 2000-ben alapított Vallástudományi tanszéknek. Hálás vagyok az elmúlt évekért, a kollégákért és hallgatókért, a számos közös tudományos és emberi élményért. Boldog vagyok, hogy kiváló utódom Szilárdi Réka lett, egykori tanítványom és sok év óta kolléganőm. Lehetőségeimhez képest továbbra is igyekszem szolgálni a szakmát és támogatni a tanszéket”.

Máté-Tóth András Corkban, az EASR nemzetközi kongresszusán “Religion in societies of Wounded collective identity” cimmel tartott keynote előadást.

Máté-Tóth András Corkban, a 2022-es EASR keynote előadója

2022 június 7-én tanszékünkön négy hallgató védte meg MA disszertációját. A témák kiválóan jelzik a tanszéken oktatott tárgyak és a tanszékkel együttműködő szakemberek változatosságát és tematikus sokszinűségét. Gratulálunk végzős diákjainknak!

2022 június 2-án kettős könyvbemutatóra került sor a Vallástudományi Tanszéken. Nadezda Gavrilovic, a belgrádi Régészeti Intézet kutatója volt tanszékünk vendége akinek 2021-ben megjelent kötetét mutattuk be Szabó Csaba új kötetével. A két kötet hasonló módszertant követve, a dunai régió kis és makro-vidékeire fókuszál és mutatja be első alkalommal angol nyelven a dunai provinciák vallásának régészeti anyagát. Fotók: Zsiros Aliz.

Új szakirányú továbbképzést hirdet Vallásismeret címmel a Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola. A képzésre szerzetesek és világiak jelentkezését is egyaránt várjuk.

Az oktatás helyszíne: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és Szegedi Tudományegyetem –  Budapest, Szeged

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 1.
Bővebb információ: http://arts.u-szeged.hu/vallastudomany/kepzeseink/vallasismeret-szakiranyu

A szakirányú továbbképzéshez szükséges regisztráció online űrlapja elérhető ITT.
Tanszékünknek 2022 tavaszi félévében a vendégelőadója dr. Jakub Špoták történész, valláskutató. A pozsonyi Comenius Egyetem oktatója a kolonializmus előtti maja vallás és epigráfia neves kutatója.

2022. április 22-23-án zajlott tanszékünk szervezésében a IV. Vallástudományi Hallgatói Konferencia, amelyen számos izgalmas előadás hangzott el. A konferencia programja elérhető ITT.

2022. március 31-én került bemutatásra Kamarás István OJD és Bögre Zsuzsanna “Vallásszociológia” cimű kötete, amelyet Máté-Tóth András mutatott be a szerzőkkel beszélgetve. Az előadás az alábbi linken nézhető újra.

2022. március 3-án bemutatásra került Korpics Márta: A késő modern vallásosság közösségi mintázatai, L’Harmattan Kiadó, 2020. cimű munkája. A kötetről prof. dr. Máté-Tóth András egyetemi tanár beszélgetett a szerzővel. Az előadás megtekinthető a Vallástudományi Tanszék Facebook oldalán.

2022. február 17-én csütörtökön 17.30-kor a Vallástudományi Tanszék Facebook oldalán online, élő adás keretében bemutatásra kerül Berzsenyi Emese: Kiválasztott vagy megbélyegzett cimű kötete. Az esemény megnézhető tanszékünk Facebook oldalán is.

2021 november 25-én, Valerio S. Severino vallástörténész kötetének bemutatóján nemcsak Kerényi Károly és Angelo Brelich levelezéséről és problematikus szakmai és baráti kapcsolatáról volt szó, de talán először az elmúlt 70 évben, Kerényi Károly székében ismét egy vallástörténész ülhetett. Mondhatni, világpremier zajlott a Szegedi Tudományegyetemen.Fotók: Zsiros Aliz.

Máté-Tóth András egyetemi tanár és Bagyinszki Ágoston a nemrég megjelent magyar nyelvű vallástudományi bevezető főszerkesztője beszélgetett Livingston kötetének magyar nyelvű forditásáról. Helyszin: SZTE Vallástudományi Tanszék, 2021. november 11.

prof. dr. Máté-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszékének professzora és tanszékvezetője beszélget dr. Rosta Gergely egyetemi docenssel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem valláskutatójával nemrég megjelent köteteikről. (időpont: 2021. október 28.)

dr. Povedák Kinga valláskutató kötetének bemutatója a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékén. A szerzővel Máté-Tóth András egyetemi tanár beszélget.

Prof. dr. Michael Blömer a Münsteri Egyetem oktatójának előadása. Elhangzott a “Sanctuaries in the Danubian provinces. New results and perspectives” cimű nemzetközi konferencián amelyet tanszékünk és az Osztrák Régészeti Intézet közösen szervezett (15th October 2021)

Prof. dr. David Morgan, a Duke Egyetem professzorának előadása. Elhangzott a “Materiality of religion in Central-Eastern Europe” cimű nemzetközi konferencián.

A tanszék az Európai Vallástudományi Kongresszuson (EASR) két szekcióban is aktivan kivette a részét és több előadást tartott 2021. szeptember 1-3. között.

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, ülő emberek és belső tér