Események és hírek

Új szakirányú továbbképzést hirdet Vallásismeret címmel a Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola. A képzésre szerzetesek és világiak jelentkezését is egyaránt várjuk.

Az oktatás helyszíne: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és Szegedi Tudományegyetem –  Budapest, Szeged

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 1.
Bővebb információ: http://arts.u-szeged.hu/vallastudomany/kepzeseink/vallasismeret-szakiranyu

A szakirányú továbbképzéshez szükséges regisztráció online űrlapja elérhető ITT.
Tanszékünknek 2022 tavaszi félévében a vendégelőadója dr. Jakub Špoták történész, valláskutató. A pozsonyi Comenius Egyetem oktatója a kolonializmus előtti maja vallás és epigráfia neves kutatója.

2022. április 22-23-án zajlott tanszékünk szervezésében a IV. Vallástudományi Hallgatói Konferencia, amelyen számos izgalmas előadás hangzott el. A konferencia programja elérhető ITT.

2022. március 31-én került bemutatásra Kamarás István OJD és Bögre Zsuzsanna “Vallásszociológia” cimű kötete, amelyet Máté-Tóth András mutatott be a szerzőkkel beszélgetve. Az előadás az alábbi linken nézhető újra.

2022. március 3-án bemutatásra került Korpics Márta: A késő modern vallásosság közösségi mintázatai, L’Harmattan Kiadó, 2020. cimű munkája. A kötetről prof. dr. Máté-Tóth András egyetemi tanár beszélgetett a szerzővel. Az előadás megtekinthető a Vallástudományi Tanszék Facebook oldalán.

2022. február 17-én csütörtökön 17.30-kor a Vallástudományi Tanszék Facebook oldalán online, élő adás keretében bemutatásra kerül Berzsenyi Emese: Kiválasztott vagy megbélyegzett cimű kötete. Az esemény megnézhető tanszékünk Facebook oldalán is.

2021 november 25-én, Valerio S. Severino vallástörténész kötetének bemutatóján nemcsak Kerényi Károly és Angelo Brelich levelezéséről és problematikus szakmai és baráti kapcsolatáról volt szó, de talán először az elmúlt 70 évben, Kerényi Károly székében ismét egy vallástörténész ülhetett. Mondhatni, világpremier zajlott a Szegedi Tudományegyetemen.Fotók: Zsiros Aliz.

Máté-Tóth András egyetemi tanár és Bagyinszki Ágoston a nemrég megjelent magyar nyelvű vallástudományi bevezető főszerkesztője beszélgetett Livingston kötetének magyar nyelvű forditásáról. Helyszin: SZTE Vallástudományi Tanszék, 2021. november 11.

prof. dr. Máté-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszékének professzora és tanszékvezetője beszélget dr. Rosta Gergely egyetemi docenssel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem valláskutatójával nemrég megjelent köteteikről. (időpont: 2021. október 28.)

dr. Povedák Kinga valláskutató kötetének bemutatója a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékén. A szerzővel Máté-Tóth András egyetemi tanár beszélget.

Prof. dr. Michael Blömer a Münsteri Egyetem oktatójának előadása. Elhangzott a “Sanctuaries in the Danubian provinces. New results and perspectives” cimű nemzetközi konferencián amelyet tanszékünk és az Osztrák Régészeti Intézet közösen szervezett (15th October 2021)

Prof. dr. David Morgan, a Duke Egyetem professzorának előadása. Elhangzott a “Materiality of religion in Central-Eastern Europe” cimű nemzetközi konferencián.

A tanszék az Európai Vallástudományi Kongresszuson (EASR) két szekcióban is aktivan kivette a részét és több előadást tartott 2021. szeptember 1-3. között.

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, ülő emberek és belső tér