Fesztiválvallás

A kutatás célja a modern vallás és hit alternatív megközelítése. Napjainkban a hagyományos és intézményes vallási formák elhalványulnak, a személyes megközelítést helyezve előtérbe. Ebben a közegben felül kell vizsgálni a hagyományos vallási kérdéseket – amelyek az (Európában főleg keresztény központú) egyházi hovatartozásra, vallási gyakorlatra, istenhitre és vallási önbesorolásra összpontosítanak –, és új tudományos szempontokat keresni az új vallási irányzatok tanulmányozásához.

Ahol az ember-transzcendens viszony az intézményesített vallási keretek között gyengül, az egyének alkalmi, átmeneti eseményeken keresnek és találnak új kapcsolatokat. Egy fesztivál olyan esemény, amely könnyen elérhető, intenzív élményeket ad és segít elszakadni a mindennapoktól.

Az Event Religion négy dimenziója a közösség szférája, a privát élmény, az átmenetiség és a szimbólumok. Ezek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és egyfajta vallási eseményt hoznak létre. A dimenziók értelmezhetőek a rezonanciaelmélet (Hartmut Rosa) segítségével, amely által megérthetjük a modern én-világ kapcsolatokat, ezáltal a Fesztiválvallást is.

A folyamatban lévő kutatás arra a kérdésre összpontosít, hogy mitől lesz vallásos egy fesztivál vagy más esemény, és milyen szerepet játszik ebben a folyamatban a közösség, a privát élmény, az átmenetiség és a szimbólumok. A kutatás célja olyan kvalitatív kérdések és kvantitatív változók létrehozása, amelyek felhasználhatók az Event Religion vizsgálatára különböző eseményeken.

Résztvevők: drd. Heidl Sára (lásd még: CV), dr. habil. Szilárdi Réka.

Publikációk:

Szilárdi, Réka ; Heidl, Sára: Fesztiválvallás 2.0. In: Szilárdi, Réka (szerk.) Vallásdömping: Ezoterika, spiritualitás és New Age az alkalmazott valláskutatás perspektívájából Szeged, Magyarország: Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszék (2017) 220 p. pp. 157-194. , 27 p.

Heidl Sára: Vallási dimenziók az Everness Fesztivál résztvevőinek körében. In: Szilárdi Réka (ed.): Vallásdömping. Ezoterika, spiritualitás és New Age az alkalmazott valláskutatás perspektívájából. Szeged, 2018.

16 Famous Religious & Cultural Fairs and Festivals of India